ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь
Телефони гарячих ліній
Урядова
1545
Міністерство охорони здоров'я
0-800-801-333
Тернопільська ОДА
097 828-75-27
Департамент ОЗ Тернопільської ОДА
0352 52-10-71
Новини
всі новини

Як розпізнати алергію

Як розпізнати алергію
ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ


м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, e-mail: admin@oblzdrav.gov.te.ua

Кожна п’ята людина в світі страждає на алергію, стверджують експерти. Невдовзі, за їхніми прогнозами, від алергії потерпатиме половина всього людства.

В Україні ж на цю недугу хворіє близько 10 мільйонів людей.

Алергічну реакцію можуть викликати найзвичайнісінькі речі довкола нас. Але чемпіоном серед алергенів залишається квітковий пилок.

Алергію може спричинити і звичайна пилюка, і навіть сонячне проміння. Але 50 відсотків усіх алергіків страждають від специфічної реакції саме на пилок рослин. Пора цвітіння дерев або трав перетворюється для них на період страждань.

У цьому винен збій у роботі імунної системи. Вона починає сприймати безпечні речовини як загрозу, і внаслідок цього організм видає специфічну реакцію.

Як зрозуміти, чи дійсно ви страждаєте від алергії:

Чхання. При алергії напади чхання тривають день за днем без очевидної причини за відсутності нежиті як такої.

Нежить (ринорея). При алергії виділення з носу зазвичай прозорі і водянисті, тоді як при простуді вони зазвичай жовтуваті і густіші.

Закладений ніс. При алергії слизова оболонка носової порожнини запалюється і товстішає, викликаючи закупорку носового каналу. Це призводить до порушення нормального відтоку слизу або навіть повністю його блокує. Спроби випорожнити ніс лише посилюють його закладеність.

Свербіння шкіри. Алергія – часта причина виникнення свербіння шкіри.

Кропив’янка - безліч маленьких висипань на шкірі. Зазвичай триває декілька днів.

Атопічний дерматит виникає в ранньому дитинстві. Свербіж при цьому буває настільки сильний, що заподіює величезні страждання хворому. Триває захворювання роками, з раптовими загостреннями і періодами ремісії (полегшеннями).

Свербіж в очах. Якщо у вас алергія, свербіж в очах виникає без зовнішньої причини. Цей стан може продовжуватись тижнями. Повіки зазвичай бувають червоними і припухлими.

Якщо перераховані симптоми стали турбувати вас частіше і тривають більше звичайного, зверніться до лікаря – спеціаліста: алерголога чи імунолога.

Як харчуватись при алергії

Дієта при алергії на пилок злакових (лугових) трав (тимофіївка, райграс, лисохвіст, жито).

Не рекомендовано вживати:

  • Мед
  • Хліб, печиво, макаронні вироби, панірувальні сухарі
  • Манна крупа
  • Варені і копчені ковбаси, сосиски, м’ясні консерви
  • Замінники кави на пшениці
  • Пиво, віскі, пшенична горілка

Бажано обмежити:

  • Цукор, цукерки, варення
  • Шоколад, какао, морозиво
  • Соління, копчення, маринади
  • Холодні напої, алкоголь

Дозволено вживати:

  • Супи: нежирні м’ясні , вегетаріанські, борщ, щі зі свіжої капусти
  • Будь – які блюда з нежирної яловичини, телятини, птиці – відварні, запечені, тушковані
  • Яйце не вкруту, омлет білковий ( не більше 1 яйця в день)
  • Молоко ( у т. ч. ацидофільне), простокваша, ряжанка, кефір, сметана, сир некислий
  • Квасоля, горох, чечевиця, арахіс
  • Фрукти та газовані напої
  • Чай, слабка кава

Дієта при алергії на пилок бур’яни (лобода, полин, амброзія)

Не рекомендовано вживати:

  • Мед, халва
  • Соняшникова олія, насіння
  • Диня, кавун, морозиво
  • Соління, копченості, маринади
  • Холодні напої, алкоголь

Бажано обмежити:

  • Цукор, цукерки, варення
  • Шоколад, какао, морозиво
  • Соління, копчення, маринади
  • Холодні напої, алкоголь

Дозволено вживати:

  • Хліб пшеничний, сірий та житній, булочні вироби, печиво, макаронні вироби
  • Супи та будь – які блюда з нежирної яловичини, телятини, птиці – відварні або запечені
  • Молоко (у т. ч. ацидофільне), простокваша, ряжанка, кефір, сметана, сир некислий
  • Яйця
  • Картопля, буряк, редька, редиска, огірки, капуста, кольрабі, брокколі
  • Квасоля, горох, чечевиця
  • Фруктові та газовані напої
  • Чай, слабка кава з молоком

Дієта при алергії на пилок дерев (береза, вільха, ліщина, дуб, в’яз, клен)

Не рекомендовано вживати:

  • Мед, горіхи
  • Вишня, черешня, полуниця, яблука, персики, абрикоси
  • Морква, молода картопля
  • Березовий сік
  • Коньяк
  • Рослинні засоби: березові бруньки, вільхові шишки)

Бажано обмежити:

  • Печиво, цукор, цукерки, варення
  • Шоколад, какао, морозиво
  • Соління, копчення, маринади, копчені ковбаси
  • Холодні напої, алкоголь

Дозволено вживати:

  • Хліб, булочні та макаронні вироби, печиво
  • Каші, запіканки з круп
  • Супи і блюда з м’яса: будь – які з нежирної яловичини, телятини, птиці
  • Блюда з яєць: будь – які
  • Молоко (у т. ч. ацидофільне), простокваша, ряжанка, кефір, сметана, сир некислий
  • Картопля старого врожаю, буряк, редька, редиска, огірки, помідори
  • Чай, слабка кава з молоком, питна і мінеральна вода

Якщо ви точно не знаєте причин алергії

Не рекомендовано вживати:

  • Риба та продукти з неї, ікра
  • Морепродукти: кальмари, креветки, краби і т.д.
  • Блюда з гусака, качки, індички, курки
  • Копчені м’ясні та рибні вироби
  • Яйця, майонез, оцет
  • Кава, какао, шоколад
  • Гірчиця та інші спеції
  • Хрін, часник, редиска, редька
  • Томати, солодкий перець, баклажани, свіжа цибуля
  • Гриби
  • Цитрусові: апельсини, мандарини, лимони
  • Грейпфрути
  • Горіхи: фундук, мигдаль, арахіс та інші
  • Полуниця, суниця
  • Мед, диня, ананас, ківі
  • Алкогольні напої

Бажано обмежити:

  • Цукор – на 25%, сіль – на 30%
  • Хлібобулочні та макаронні вироби з борошна вищого ґатунку – на 25%
  • Кондитерські вироби, солодощі, здобне тісто
  • Цілісне молоко – бажано додавати тільки в каші

Дозволено вживати:

  • М’ясо яловиче нежирне, відварне
  • Супи круп’яні та овочеві
  • Масло вершкове, оливкове, соняшникове
  • Картопля відварна
  • Каші: гречана, геркулесова, рисова
  • Хліб з муки другого сорту, хліб з висівками, житній хліб
  • Молочнокислі продукти: сир, кефір, кисле молоко, йогурти без фруктових домішок і цукру
  • Огірки свіжі
  • Кабачки та інші овочі зеленого і білого забарвлення
  • Яблука та інші фрукти зеленого і білого забарвлення
  • Петрушка, кріп
  • Кавун
  • Чай
  • Компоти з яблук, слив, вишень, сухофруктів

Корисні поради якщо у вас поліноз – алергія на пилок, що супроводжується закладеність носу і висипаннями на шкірі

  • Прагніть менше бувати на сонці. Прогулянки краще здійснювати в сиру погоду, коли пилок прибився до землі
  • Відкоригуйте режим дня: пік “викиду” пилку доводиться на період від 5 до 11 ранку, тому плануйте тривале находження на вулиці на інший час.
  • При можливості не виходьте з будинку в сухі вітряні дні, коли пилку особливо багато в повітрі.
  • Провітрюйте приміщення відразу після дощу.
  • Якщо ви живете на дачі, то на відкриті вікна і двері бажано повісити добре змочені простирадла або марлю в декілька шарів.
  • Не сушіть білизну на вулиці: на неї осідає пилок.
  • Щодня робіть вологе прибирання.
  • Приймайте душ 2 рази на день.
  • Після повернення з вулиці намагайтеся одразу вимити волосся.
  • Не розводьте такі кімнатні рослини: герань, бегонія, примула, троянда, бузок, плющ.
  • Жінкам бажано менше користуватись тушшю для вій та іншою косметикою

Період цвітіння дерев та рослин*

вільха

кінець березня

червень

тополя

квітень

початок червня

клен

квітень

травень

кульбаба

середина травня

червня

береза

травень

середина  червня

сосна

травень

початок червня

злаки

червень

вересень

ліщина

червень

середина серпня

полин

липень

кінець серпня

амброзія

липень

вересень

*У південних регіонах країни рослини починають квітнути на 2 – 3 тижні раніше

Пам’ятайте!
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я!

Комунальна установа Тернопільської обласної ради
“Центр здоров’я”