ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Питання безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти - на контролі в Прем’єр-міністра України

25 жовтня в Тернопільській ОДА відбулась селекторна нарада в режимі онлайн з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти під головуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.  

Захід відбувся за участі Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства інфраструктури, Міністерства освіти і науки, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державної служби з питань праці та інших.

Тернопільщину представляли заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик, керівники профільних департаментів, управлінь, структурних підрозділів та служб. Управління охорони здоров’я ТОДА делегували: заступник начальника управління - начальник відділу надання медичної допомоги населенню УОЗ Тернопільської облдержадміністрації Тетяна Скарлош, головний спеціаліст - педіатр УОЗ Тернопільської облдержадміністрації Тернопільської облдержадміністрації Майя Голяк, головний спеціаліст відділу надання медичної допомоги населенню УОЗ Тернопільської облдержадміністрації Марія Сельська та головний позаштатний спеціаліст - інфекціоніст УОЗ Тернопільської облдержадміністрації Олена Герасименко.

Ключовою темою селекторної наради стала безпечність харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Деталізовано питання використання фальсифікованих продуктів, особливо молочних та масла, впродовж обговорення якого взято до уваги нагальність визначити на законодавчому рівні термін "фальсифікований продукт" та посилення відповідальності за порушення у сфері закупівель продуктів харчування, а також тендерів в закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

Так, озвучено, що 15% документацій стосовно закупівель масла не відповідають вимогам.

Загалом, йшлося і про зменшення ризиків виникнення випадків гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

На тому, що акцентується увага "не на ціновому питанні, а на питанні безпечності харчування" наголосив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

Він озвучив ряд недоліків у роботі деяких регіонів стосовно обговорюваної теми. Зокрема, строго розкритикував стан матеріально-технічного забезпечення ДНЗ, де подекуди вони абсолютно не відповідають санвимогам.

Тому ним запропоновано паспортизацію усіх харчових блоків в закладах дошкільної та загальної середньої освіти. Обговорено впровадження системи НACCP у закладах освіти (Hazard Analysis Critical Control Points – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів), іншими словами, системи управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів біологічного, хімічного та фізичного походження починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

Зазначено, що такі нормативно-правові акти, як: Закон України № 771 "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (ст..20, 21); Закон України № 2042 "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин"; наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 "Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)", із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015; наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 41 від 06.02.2017 "Про затвердження форми акта, складеного за результатами аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів"; наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 42 від 06.02.2017 "Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами" та постанова КМУ №896 від 31 жовтня 2018р. "Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її провадження" зобов’язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР у закладах освіти тощо.

- Кожна третя школа має проблеми з харчоблоком - і ми не можемо на це не звернути уваги - підкреслив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. - Це питання має піти в минуле. Якщо керівники не можуть вирішити проблем, то будуть нові керівництва, які забезпечать вирішення питання безпечності харчування та унеможливлять виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій в організованих колективах та фальсифікації харчових продуктів.

Серед найважливіших доручень, отриманих від Прем’єр-міністра України - це двохтижневе напрацювання плану дієвого контролю за станом справ з дитячим харчуванням в закладах дошкільної та загальної середньої освіти та послідовна розробка заходів стосовно покращення умов та якості харчування дітей шкільного та дошкільного віку. Це має відбуватись опісля спеціального виїзного тренінгу представників усіх регіонів в Івано-Франківську область, яка єдина в Україні реалізовує обласну цільову програму "Дітям Прикарпаття - якісне харчування", розроблену та впроваджену уже рік в області.

Насамкінець, Прем’єр-міністр Олексій Гончарук доручив керівництвам ОДА комплексно проаналізувати ситуацію на місцях та сформувати конкретний план заходів щодо недопущення харчових отруєнь дітей в освітніх закладах.

 


Читайте також