ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь
Телефони гарячих ліній
Урядова
1545
Міністерство охорони здоров'я
0-800-801-333
Тернопільська ОДА
097 828-75-27
Департамент ОЗ Тернопільської ОДА
0352 52-10-71
Новини
всі новини

Через отруєння дирослими грибами в Україні цьогоріч померло п'ятеро людей

В Україні з початку року зареєстровано 161 особу постраждалу внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них п'ятеро людей померло.
Постраждалих зареєстровано у Вінницькій області – 33 особи, Хмельницькій області – 22 особи, Дніпропетровській області – 15 осіб, (2 летальних), Закарпатській області – 11 осіб, (2 летальних), Чернівецькій області – 10 осіб, Рівненській та Донецькій областях – по 8 осіб, Чернігівській області – 7 осіб, Київській області – 6 осіб, Кіровоградській та Черкаській областях – по 5 осіб, Львівській, Миколаївській, Тернопільській, Херсонській областях — по 4 особи, Волинській області – 3 особи, (1 летальний), Житомирській та Полтавській областях — по 3 особи, Харківській області — 2 особи, Запорізькій, Івано-Франківській, Одеській, Сумській областях — по 1 особі.
Як не отруїтися грибами
  • Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для життя!

Читайте також