ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь
Телефони гарячих ліній
Урядова
1545
Міністерство охорони здоров'я
0-800-801-333
Тернопільська ОДА
097 828-75-27
Департамент ОЗ Тернопільської ОДА
0352 52-10-71
Новини
всі новини

Прем’єр-міністр: Доступне, здорове і збалансоване харчування у школах має бути забезпечене для кожної дитини

Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в рамках ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської, відбулася онлайн-нарада з питань реформування системи шкільного харчування. Про це повідомили у Кабінеті Міністрів України.

В обговоренні також взяли участь в. о. Міністра освіти Сергій Шкарлет, заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко та інші представники Уряду, представники Офісу президента, голови ОДА, експерти.

Прем’єр-міністр наголосив, що потрібно об’єднати зусилля, щоб спільно подолати проблеми й виклики з системою харчування, які наразі є в закладах освіти.

«Важливо продемонструвати батькам, що держава турбується про дітей та про їхнє харчування. Здоров’я дитини повинне стояти на першому місці, особливо коли йдеться про закупівлю продуктів або приготування їжі», — наголосив Денис Шмигаль.

Як зауважив очільник Уряду, є три основні напрямки спільного плану з реформування системи шкільного харчування: оновлення застарілої нормативно-правової бази, підвищення контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів і ресурсне забезпечення шкіл.

«Доступне, здорове і збалансоване харчування у школах має бути забезпечене для кожної дитини: як у великому місті, так і в маленькому селі. Неприпустимо, коли дехто продовжує економити на здоров’ї дітей та заплющувати очі на кричущі проблеми й порушення», — наголосив Денис Шмигаль.

За словами Прем’єр-міністра, зараз перед державою стоїть найбільш відповідальний момент реалізації запланованих заходів — це впровадження оновлених норм і регламентів та модернізація матеріально-технічної бази шкільних їдалень.

«Скажу відверто. Мене турбує впровадження нових норм на місцях – в регіонах. Цього року ми зосередились на оновлені нормативної бази та присвятили багато часу питанням якості. Наступного року я хотіла б бачити імплементацію цих напрацювань», — зауважила перша леді України Олена Зеленська.

Денис Шмигаль додав, що пандемія COVID-19 не може бути для посадовців виправданням недбалому виконанню поставлених завдань та відтягуванню строків досягнення цілей. У такому разі кадрові рішення, за його словами, будуть ухвалюватися оперативно.

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко нагадав, що у вересні цього року МОЗ затвердило новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, робота над яким тривала майже три роки. Документ набирає чинності з 1 січня 2021 року.

«У регламенті прописані нормативи щодо вмісту солі, цукру, жиру в стравах, які готуються в школах або які будуть реалізовуватися. Вперше в Україні затверджено перелік продуктів харчування, які забороняється продавати в шкільних буфетах і автоматах, наприклад снеки, чіпси, сухарики, попкорн. Також буде заборонено продавати м’ясні й рибні продукти промислового виробництва», — зазначив Віктор Ляшко.

Заступник Міністра охорони здоров’я додав, що санітарним регламентом передбачено, що в щоденному шкільному раціоні учнів повинні з’являтися злакові, овочі, фрукти, ягоди і молочні продукти. Крім того, вперше в нормативно-правових актах МОЗ врегульовано питання в організації харчування в закладах освіти дітей з особливими дієтичними потребами.

За результатами наради Прем’єр-міністр доручив обласним та Київській міській держадміністраціям до 24 грудня 2020 року вжити заходів щодо освоєння коштів державного бюджету, спрямованих на ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти. Крім того, очільники областей мають посилити контроль за організацією харчування дітей із додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти.

Прем’єр-міністр також дав доручення МОН, МОЗ, Держпродспоживслужбі разом з обласними й Київською міською держадміністраціями продовжити проведення навчання персоналу в закладах освіти щодо вимог законодавства про безпечність харчування.


Читайте також