ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Харчування дітей віком від одного до трьох років

Харчування дітей віком від одного до трьох років
ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ


м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, e-mail: admin@oblzdrav.gov.te.ua

Харчування дітей раннього віку (від 1 до 3 років) є перехідним етапом особливостей вигодовування новонароджених з поступовим наближенням до раціону харчування дорослої людини. Цей віковий період, порівняно з першим роком життя, характеризується подальшим розвитком і удосконаленням всіх функцій дитячого організму. Відбувається удосконалення травної системи, в процесі якого беруть участь усі групи слинних залоз, зміцнюються шари стінок стравоходу, шлунка, кишок, підвищується активність травних ферментів, поступово збільшується місткість шлунка - від 250 мл у дитини 1-річного віку до 300-400 мл до третього року життя. Перетравлення їжі в шлунку і перехід її до кишечника в середньому тривають 4 години, а подальше розщеплення та засвоєння її в кишках - 24-48 годин. Частота випорожнень складає від одного до трьох разів на добу.

До 2,5-3 років життя у дітей вже достатньо добре розвивається жувальний апарат - є 20 молочних зубів, 8 з яких прорізуються до однорічного віку, а 12 - після. Завдяки йому дитина вже може досить добре жувати їжу. Під час цього процесу інтенсифікується вироблення травних соків, їжа краще засвоюється, тому дуже важливо своєчасно привчити дитину до жування. Для цього необхідно, звичайно, не поспішаючи, якомога раніше замінювати рідку й напіврідку їжу більш густою і твердою. Якщо дитину другого року життя не привчати споживати їжу, яка вимагає жування, в майбутньому маля, в зв'язку з цим, не буде виявляти особливого бажання щодо таких продуктів як свіжі фрукти, сирі овочі, м'ясо шматочками тощо.

За ступенем механічного подрібнення, їжа для дітей віком від одного до півтора року повинна бути м'якої консистенції у вигляді каші, пюре, пасти, суфле, пудингу, тефтелей, парових котлет. Якщо у малюка вже є 8-10 зубів, то він здатний досить добре розжовувати черствий хліб, сухарі, печиво, м'які яблука, банани тощо.

Діти старші 1,5-річного віку з появою корінних молочних зубів отримують можливість жувати м'які шматочки їжі розміром 2-3 см (салати з овочів, вінегрет, овочеве рагу, гуляш, котлети, сосиски, макаронні страви).

Асортимент продуктів для дітей раннього віку повинен бути різноманітним, з правильним поєднанням продуктів тваринного і рослинного походження.

До першої групи продуктів належать молоко і молочні продукти, м'ясо і субпродукти, риба і рибо продукти, яйця. Вони є головним джерелом високоцінних білків і незамінних амінокислот, мінеральних солей, мікроелементів і багатьох вітамінів групи В. Якщо в раціоні малюків немає достатньої кількості білків тваринного походження, такі діти, зазвичай, відстають у рості та загальному розвитку.

Продукти рослинного походження - це різноманітні крупи, зернобобові (горох, соя тощо), коренеплоди, фрукти, овочі, ягоди, зелені частини багатьох корисних рослин. За поживністю вони поступаються продуктам тваринного походження (за винятком сої та інших зернобобових), але без них раціон харчування не може бути повноцінним, тому що вони є незамінним джерелом мінеральних речовин, мікроелементів, водорозчинних вітамінів, вуглеводів і цілого ряду корисних органічних кислот.

Однак, необхідно підкреслити, що в харчуванні дітей раннього віку велика роль все ще належить молоку і молочним продуктам.

Враховуючи популярність в останні роки тривалого грудного вигодовування, зазначимо, що, якщо в мами збереглася хороша лактація до 1-річного віку дитини, то відлучати її від грудей зовсім не обов'язково, можна годувати до півтора року і довше. Це в жодному разі не зашкодить вам і вашій дитині, навпаки, зміцнить здоров'я. Потрібно тільки пам'ятати, що малюкові необхідна й інша повноцінна їжа, що відповідає його віковим потребам.

Щоденно діти раннього віку повинні отримувати не менше 600-650 мл цільного молока, в тому числі кисломолочних продукти - кефір або ацидофільне молоко. Найкориснішими є кисломолочні продукти, засновані на спеціальних заквасках, що містять біфідо- і лактобактерії, які володіють захисними функціями проти патогенних бактерій, дисбактеріозів (порушеної кишкової мікрофлори) та інших розладів травлення. Серед таких продуктів, так званих пробіотиків, перевага надається симбівіту, бифівіту, біокефіру тощо.

Частину питного прісного молока можна використовувати для приготування молочних страв (каші, пюре з картоплі та інших овочів з молочним соусом, макаронні вироби).

Важливо знати і те, що молоко для дитячого харчування повинно бути високої якості, придбане в спеціальних відділах продуктових магазинів (або молочних кухнях) і в жодному разі не на стихійних ринках. Найбезпечніше використовувати молоко в герметичних упаковках, розфасоване по 200 мл, що є дуже зручним для дитячого індивідуального харчування.

Сир і різноманітні види дитячих сирків, паст та інших виробів такого плану, виготовлених спеціальними підприємствами або молочними кухнями, є поживними продуктами з високим вмістом білка і мінеральних речовин, особливо кальцію і фосфору.

До продуктів з великою харчовою цінністю відносять також твердий сир. Причому дітям потрібно вибирати негострі сорти. Серед молочних продуктів, багатих на жир, частіше використовуються сметана і вершки. Їх, в основному, додають до салатів, супів, сирників, вареників, запіканок. Дітям раннього віку на добу потрібно 40-50 г сиру, 3-5 г твердого сиру, 5-10 г сметани чи вершків. Але ці продукти, на відміну від звичайного та сквашеного молока, можна використовувати не щодня, а через 1-2 дні, відповідно, в подвійній кількості. Це зручно робити в ті дні, коли в меню планується приготування сирників, вареників або сирної запіканки.

З віком в раціоні дитини поступово збільшується кількість м'яса і риби. З м'ясних продуктів в основному використовуються яловичина, телятина, нежирні сорти свинини, птиця (кури, індик), м'ясо кролика, субпродукти (печінка, язик, мозок). Дітям старшим 1,5-2 років можна також давати сосиски ("Молочні"), деякі сорти вареної ковбаси ("Лікарська", "Дієтична", "Дитяча").

Риба - дуже цінний продукт харчування малюків. Її білки набагато легше перетравлюються і засвоюються організмом, ніж білки м'яса. До раціону можна включати ряд видів недорогої морської і річкової риби, наприклад, судак, тріску, хек. Не рекомендується дітям раннього віку споживати копчену, солену, сушену рибу, а також рибні консерви (крім спеціальних консервів для дитячого харчування).

Деколи батьки стараються давати малюкам червону або чорну ікру, в зв'язку з її високою харчовою цінністю. Але потрібно пам'ятати, що ці продукти часто викликають алергію, крім того, їх перетравлювання може бути затруднене через високий вміст жиру.

В раціон харчування дітей раннього віку м'ясо або риба включається щоденно. В середньому, дитині віком 1-3 роки потрібно на добу 60-70 г м'яса і 20-30 г риби. Складаючи меню, треба брати до уваги те, що впродовж тижня дитина може отримувати 2-3 рази рибу (по 70-100 г) і 4-5 разів м'ясо (по 100-120 г). М'ясо є дуже важливим джерелом добре засвоюваного заліза, що має велике значення для профілактики анемії. Можливе вживання м'яса і риби в один день, але, відповідно, у меншій кількості.

До продуктів високої харчової цінності належать також яйця. Дітям старшим 1-річного віку можна давати вже не тільки жовток, а й ціле яйце.

У деяких дітей від вживання яєць можуть виникати небажані реакції - висипання, свербіння шкіри. В таких випадках до цих продуктів потрібно ставитися обережно і, в разі появи виражених алергійних явищ, взагалі виключати яйця з раціону харчування. В середньому, на добу дитині 1-3 років необхідно споживати 1/2 яйця (або одне яйце через день) у вареному або запеченому вигляді (омлет, запіканка). Ці страви корисно готувати зі свіжими овочами - помідорами, солодким перцем, зеленим горошком, спаржею тощо.

Жири, які надходять з їжею, є важливим джерелом енергії (калорій) і жиророзчинних вітамінів А, Е і D. В дитячому харчуванні використовуються вершкове масло та рослинні жири (соняшникова, кукурудзяна, оливкова олії). В результаті теплової обробки, особливо під час смаження страв, корисні властивості жиру втрачаються, тому вершкове масло краще вживати шматочками з хлібом або класти в готову страву. Рослинне масло додають до салату, вінегрету, овочевого рагу тощо. Діти віком 1-3 роки щодня повинні споживати 15-20 г вершкового і 6-7 г рослинного масла.

В наборі продуктів для дітей раннього віку обов'язково повинен бути хліб різних сортів - із житнього і пшеничного борошна, краще грубого помолу. Хліб - корисний продукт харчування, багатий на рослинні білки, вуглеводи (полісахариди), харчові волокна (клітковина), які сприятливо діють на процеси травлення, а також вітаміни групи В. Щодня дитині віком 1-3 роки потрібно давати до 20 г житнього і 40-50 г пшеничного хліба.

В харчуванні дітей старших 1 року використовують різні крупи, але особливо корисними є вівсяна і гречана. В крупах містяться добре засвоювані рослинні білки, вітаміни групи В, мінеральні солі, вони, як і хліб, багаті на вуглеводи. В раціон потрібно вводити й інші крупи - манну, ячмінну, перлову, пшоно. Зараз у продуктових магазинах можна купити різні види борошна з круп дрібного помолу, а також багатокомпонентні види борошна з круп для приготування збагачених каш, молочних і без молочних.

Безмолочні каші корисно вживати з фруктами, ягодами (наприклад, вівсяна каша з яблуком, манно-морквяна або гарбузова, каша з бананом, чорносливом тощо). Пропонується також великий асортимент каш іноземного виробництва, так званих інстантних (швидкого приготування без варіння). Як правило, такі каші збагачені сухими фруктовими добавками, вітамінами і мінеральними речовинами, в тому числі залізом, необхідним, в першу чергу, для дітей з анемією.

Діти раннього віку люблять також макаронні вироби (вермішель, лапшу), але не варто захоплюватися ними, як і кашами з круп. Ці продукти, крім рослинного білка, мінеральних речовин і деяких вітамінів, містять і велику кількість вуглеводів, що особливо небажано для дітей, схильних до надлишкової маси тіла. Кашу, як і макаронні вироби, бажано давати дітям не більше одного разу в день.

В середньому, дітям 1-3 річного віку рекомендується споживати на день 15-20 г круп, 5 г макаронних виробів. До цієї групи продуктів входять також і бобові - зелений горошок, горох, соя.

Цукор обов'язково включають у раціон харчування дитини. Він легко засвоюється, покращує смакові якості багатьох страв. Але не секрет, що надлишок цукру шкідливий, причому не тільки для дорослих, але і для дітей. Звикання до солодкої їжі та солодощів може, врешті-решт, призвести не лише до надлишкової ваги, але й хвороб, пов'язаних із порушенням обміну речовин (діабет, недуги опорно-рухового апарату). Потреба дитини 1-3 років в цукрі, в тому числі в складі різних страв, становить 30-40 г на день.

Із кондитерських виробів малюку можна давати пастилу, мармелад, фруктові карамелі, мед, варення, джем (всього 10-20 г на день).

Шоколад і шоколадні цукерки споживати дітям раннього віку не рекомендується, оскільки вони підвищують збудження нервової системи і, крім того, є одним із сильних алергенів, що викликає висипання на шкірі, свербіння.

Велика роль у дитячому харчуванні надається овочам, фруктам, ягодам як дуже важливим компонентам повноцінного харчування. Вони повинні щоденно використовуватися в раціоні у свіжому, печеному та вареному вигляді. Овочі й фрукти корисні тим, що багаті на вуглеводи, мінеральні речовини, мікроелементи й водорозчинні вітаміни, серед яких особливо велике значення мають аскорбінова кислота (вітамін С) та біофлавоноїди (вітамін Р). Деякі з цих продуктів містять фітонциди, що сприяють пригнічуванню хвороботворних мікроорганізмів. Їх важливими властивостями вважається стимуляція вироблення травних соків, підвищення апетиту, покращення засвоєння білка та інших компонентів їжі, що в загальному сприяє зміцненню імунітету і здоров'я дитини.

Корисні малюкам усі овочі, причому, як свіжі, сезонні, так і ті, що можуть зберігатися цілий рік (морква, капуста, буряк, картопля). Вітамінний склад харчування значно збагачується за рахунок використання городньої зелені - кропу, петрушки, шпинату, салату, кропиви, зеленої цибулі, часнику, редиски, редьки.

В харчуванні дітей раннього віку можуть застосовуватися найрізноманітніші фрукти: яблука, груші, вишні, черешні, сливи, персики, виноград, а також банани, апельсини, мандарини, лимони. Серед ягід особливо корисні чорна смородина і порічки, аґрус, малина, чорниці, клюква, шипшина. Овочі, ягоди і фрукти є важливим джерелом вітаміну С, біофлавоноїдів, каротиноїдів та інших вітамінів. Тому корисно давати малюкам пити натуральні свіжо приготовлені або взимку - консервовані соки та пюре.

Дитині віком від одного до трьох років необхідно на добу споживати 100-150 г фруктового, ягідного або овочевого (морквяного) соку. Корисні комбіновані соки, наприклад, морквяно-яблучний або гарбузово-яблучний, а також соки з екзотичних фруктів (апельсинів, ананасів тощо).

Для малюків у віці 1-3 роки добовий раціон має містити 100-150 г картоплі, 150-200 г різних овочів, 100-200 г фруктів (в тому числі соків) і 10-20 г ягід. В харчування дітей потрібно включати продукти, що покращують апетит, тобто квашену капусту, малосольні огірки. Не протипоказані також свіжі та сухі гриби (білі, підберезники, лисички, шампіньйони), за рахунок яких раціон збагачується недостатніми мікроелементами (залізо, цинк), а також вітамінами групи В. Гриби містять білки, деякі незамінні амінокислоти, мікроелементи, вітаміни.

Горіхи - це природний концентрат багатьох біологічно цінних харчових речовин. Так, 10 г горіхів (волоські, фундук, мигдаль) містять 1/10 частину добової норми таких мікроелементів, як залізо, мідь, фтор, нікотинова кислота, перидоксин, токоферол, лінолева кислота, більшість незамінних амінокислот, рослинний жир.

Таким чином, задоволення потреб дитячого організму в білках, жирах, вуглеводах, мінеральних сполуках, мікроелементах і вітамінах залежить не тільки від кількості, але і від якості використаних продуктів, їх різноманітності, поєднання і правильної технології приготування страв. Чим багатшим є набір продуктів та їх співвідношення, тим повноцінніше харчування дитини.

Режим харчування. Для дітей віком від одного до трьох років найбільш фізіологічним є 4-разове харчування з інтервалами між прийомами їжі в 4 години. Але деякі діти, особливо до 1,5-річного віку потребують додатково п'яте годування у вигляді склянки молока або кефіру.

Оптимальний час для вживання їжі для дітей цього віку такий: сніданок - 7.30; обід - 11.00-12.00; підвечірок - 15.00; вечеря - 18.00. Додаткова вечеря або нічне годування - в 21.00-24.00. Об'єм їжі диференціюється згідно віку дітей - від 1 до 1,5 років і від 1,5 до 3 років. У складанні раціону харчування важливе значення має правильний розподіл продуктів упродовж дня. В першій половині дня, на сніданок і обід, в раціон рекомендується включати страви, що містять м'ясо, рибу, яйця. Ці продукти багаті на білок, вони довше затримуються в шлунку, потребують для перетравлення більшу кількість травних соків, збуджують нервову діяльність організму дитини. В другій половині дня - на підвечірок і вечерю - дітям краще давати молочно-рослинну їжу, оскільки до цього часу, до настання нічного відпочинку всі процеси травлення сповільнюються.

Зразок меню для дітей віком від 1 до 1,5 років:

Сніданок:

Каша будь-яка (200 г), вермішель з молоком + омлет (150/50) або пюре картопляне з паштетом з оселедця (150/50).

Кава-сурогат, тобто не справжня, а "злакова", або чай з молоком і цукром (150г).

Хліб пшеничний з маслом і сиром (15/5/5).

Обід:

Борщ вегетаріанський або на м'ясному бульйоні, або суп-пюре овочеве на м'ясному бульйоні.

М'ясне пюре, м'ясо мелене, суфле м'ясне (100 г), кнелі або суфле рибне, або фрикадельки з овочевим гарніром (50/100).

Сік, фруктовий напій або настій шипшини (100 мл).

Хліб пшеничний і житній (10/10).

Кава ("злакова")

Підвечірок:

Кефір (150 г).

Печиво, сухарики домашні, булочка (15 г).

Яблуко чи інші фрукти (35 г).

Вечеря:

Овочеве пюре, картопляна запіканка або каша гречана з молоком (120 г).

Сир з молоком або кефіром (40/20).

Хліб пшеничний (15 г).

Кефір (додатковий (100 мл)).

Зразок меню для дітей віком від 1,5 до 3 років:

Сніданок:

Каша будь-яка (200 г), запіканка або пудинг сирний із молочним соусом (100/60).

Чай або кава-сурогат з молоком та цукром (150 г).

Хліб пшеничний з маслом (30/3).

Обід:

Салат овочевий (40 г).

Борщ вегетаріанський; розсольник, зелений борщ, овочевий суп або суп-пюре на пісному бульйоні (150 г).

Котлети парові, тефтелі, м'ясо мелене, запіканка з м'ясом або рибне суфле з гарніром (картопляне пюре, гречана каша, овочі тушковані) - 60/100 г.

Сік фруктовий (50 г) або напій (100 г).

Хліб пшеничний і житній (10/10 г).

Підвечірок:

Кефір (150 г).

Печиво (15 г), або здобна булочка (50 г), або пиріг з варенням (60 г).

Яблуко (35 г) або інші фрукти.

Вечеря:

Тефтелі рибні + картопляне пюре під соусом (70/13), або омлет з овочевою запіканкою (50/150), або каша гречана з молоком + тушкована з молоком морква (70 г), або м'ясо-овочева запіканка під соусом.

Кефір (150 г).

Хліб пшеничний (15 г), житній (10 г).

В проміжках між годуваннями не потрібно пропонувати дітям печиво, булочки, тим більше солодкі кондитерські вироби - це порушує ритмічність травних процесів, апетит, що несприятливо впливає на режим сну і активності дитини. Небажано давати також солодкі фруктові соки.

Питний режим

Для пиття між прийомом їжі дітям можна пропонувати свіжу кип'ячену охолоджену до кімнатної температури воду або неміцний чай без цукру з додаванням 1-1,5 чайної ложки лимонного соку (або шматочка лимона), що добре втамовує спрагу. Не рекомендують малюкам споживати газовану воду, а також такі напої як фанта, кока-кола, пепсі-кола.

Естетика харчування

Меню дитини необхідно урізноманітнити, щоб воно не повторювалося не тільки на протягом дня, але й тижня. Потрібно брати до уваги те, що в цьому віці діти стають більш уважними і розбірливими щодо зовнішнього оформлення страви, сервірування столу.

Малюк буде відмовлятися від одноманітної, неакуратно приготованої і несмачної їжі або споживати її без бажання. Такі страви можуть пригнічувати апетит дитини, в той час як смачно приготовлені й гарно прикрашені - стимулюють апетит, краще перетравлюються і засвоюються.

За матеріалами КУТОР “Центр здоров’я”