ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

Кабінет пацієнта
Будь-ласка авторизуйтесь або зареєструйтесь
Телефони гарячих ліній
Урядова
1545
Міністерство охорони здоров'я
0-800-801-333
Тернопільська ОДА
097 828-75-27
Департамент ОЗ Тернопільської ОДА
0352 52-10-71
Новини
всі новини

Профілактику харчових отруєнь та інфекційних захворювань, виникнення яких пов’язано із вживанням неякісних харчових продуктів

Профілактику харчових отруєнь та інфекційних захворювань, виникнення яких пов’язано із вживанням неякісних харчових продуктів
ДЕПАРТАМЕНТ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ


м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, e-mail: admin@oblzdrav.gov.te.ua

З настанням літнього періоду зростає небезпека виникнення інфекцій, що передаються з їжею. Це пов'язано з високою температурою атмосферного повітря, виїздами населення на відпочинок ( неорганізовані площадки) , на дачі , а також збільшення обсягів використання в харчуванні продуктів без термічної обробки (овочі , фрукти , зелень) . З продуктами харчування можуть передаватися збудники сальмонельозів, кампилобактеріозів, дизентерії, норовірусної і ротавірусної інфекцій , вірусного гепатиту А та інших захворювань. Крім того , велику питому вагу становлять харчові токсикоінфекції - коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

Причинами харчових отруєнь та інфекційних захворювань, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв , їх неправильне зберігання , недотримання правил особистої гігієни як виробниками продовольчої сировини та продуктів харчування , так і споживачами в побуті.

Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу заправлені майонезом і сметаною), кондитерські вироби з кремом , вироби з рубленого м'яса (котлети, рулети, паштети), холодець та ін.

У погано промитих фруктах та овочах можуть на поверхні перебувати збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.

В цілях профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань у спекотний період року рекомендуєм прислухатися до наступних рекомендацій:

  • Купуйте готову їжу в організаціях торгівлі та громадського харчування, які належним чином організували виробництво та реалізацію продуктів харчування;
  • Звертайте увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності та умови зберігання і реалізації;
  • Закуповуйте або готуйте салати , вироби з рубленого м'яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості , пам'ятаючи про те , що зберігати їх треба при температурі від +2°С до +6°С обмежений час;
  • Піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня;
  • Дотримуйтесь технології приготування страв у домашніх умовах , при цьому виконуючи наступне: ретельна обробка рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією , використання окремих обробних ножів для оброблення сирих продуктів і готових виробів; ретельно промивайте зелень , овочі та фрукти;
  • Розміщуйте в холодильнику продукти харчування з умовою товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності - на верхніх полицях , сировина - на нижніх полицях;
  • Якщо ви відчуваєте себе нездоровим (особливо за наявності розладів стільця, нудоти, болі в животі) - ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім'ї та гостей;
  • Не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку - швидкопсуючі продукти харчування.

Наполегливо рекомендуємо населенню у разі захворювань звертатися за медичною допомогою. Цим Ви прискорите лікування і не допустите захворювання всіх членів сім'ї.

Ми бажаємо Вам здоров’я!

Комунальна установа Тернопільської обласної ради
“ Центру здоров’я”