Профілактика хвороб серцево-судинної системи
ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ
м. Тернопіль, вул. Грушевського, 8, e-mail: admin@oblzdrav.gov.te.ua
Хвороби системи кровообігу є вікозалежною патологією. При старінні людини в організмі поступово змінюються ліпідний і вуглеводний обміни, погіршується стан серцево-судинної системи, її резервні можливості. Крім того, чинниками підвищення захворюваності є зміни в соціально-економічних відношеннях, ослаблення організаційних профілактичних заходів, поширення шкідливих звичок і нездорового способу життя.
Основною причиною порушення кровопостачання серця, мозку та інших органів у людей старших вікових груп є атеросклероз – проникнення і відкладення у стінці артерій ліпідів (жирових мас) з послідуючим розвитком у цих ділянках сполучної тканини, звуженням просвіту судини з ішемією (порушенням і навіть повною втратою кровопостачання) відповідного органу. При цьому можуть виникати важкі ускладнення, наприклад, інфаркт міокарду, інсульт тощо.
Розвиток атеросклерозу визначається багатьма факторами: вік людини, порушення ліпідного обміну зі збільшенням вмісту у крові холестерину, гормональні порушення (зменшення рівня жіночих статевих гормонів у жінок у період менопаузи, цукровий діабет), підвищений артеріальний тиск, стреси, куріння, несприятлива спадковість і тощо.
Підвищений артеріальний тиск крові сприяє розвитку атеросклерозу судин, розвитку ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсульту, слабоумства (судинної деменції). У значної частини людей літнього віку артеріальний тиск підвищується до 160/95 мм рт.ст. і вище, що у значній мірі зумовлено атеросклерозом великих артерій зі зменшенням податливості їх стінок, порушеннями мозкового кровопостачання при ураженнях хребта зі змінами центральної регуляції діяльності серцево-судинної системи тощо. Разом з тим, можливе у ряді випадків компенсаторне значення помірного підвищення тиску при наявності регіональних уражень судин (забезпечення достатнього тиску їх наповнення). Крім того, у людей літнього віку нерідко відзначається порушення регуляції тонусу судин, зокрема ортостатична гіпотензія (різке зниження артеріального тиску при переході з положення лежачи у стояче положення). Надмірне зниження артеріального тиску може підвищити ризик виникнення і прогресування судинних уражень, виникнення інфаркту міокарда і інсульту. Тому питання про ступінь зниження артеріального тиску повинно вирішуватися лікарем індивідуально.
Ожиріння як чинник ризику розвитку серцевої патології, має найбільше значення у віці 60-80 років. Збільшення маси тіла у старої людини є додатковим навантаженням на серце, сприяє порушенню обміну жирів і прогресуванню атеросклерозу. Для визначення ступеня ожиріння використовують індекс Кетле (індекс маси тіла –ІМТ). ІМТ= вага тіла (кг)/ зріст2(м2). У середньому для чоловіків і жінок нормальним ІМТ вважається його значення від 20 до 25 кг/м2, індекс 25-29,9 розцінюється як надлишкова маса, 30 та вище –ожиріння, а вище 40 – тяжке ожиріння. Ожиріння підвищує ризик виникнення інсулінонезалежного діабету, а також артеріальної гіпертензії, артриту і деяких онкологічних захворювань. Зменшувати вагу (низькокалорійна дієта та розвантажувальні дні) потрібно повільно, з втратою ваги тіла приблизно 0,5 кг за тиждень.
Психоэмоціональні перенапруження. На людей старших вікових груп вкрай негативно впливають зміни звичних умов життя і визначеного стереотипу, закріпленого протягом багатьох років. Все це може призвести до емоційної нестійкості або стану постійного внутрішнього конфлікту. Для людини літнього віку дуже важливо відчувати свою значимість для колективу, сім'ї, суспільства. Це залежить як від самої людини, так і від його оточення.
“Пенсійна хвороба” - погіршення фізичного і психічного здоров'я людей, що припинили фахову діяльність і таких, що не знайшли нових суспільних або особистих інтересів у житті.
У виникненні багатьох захворювань системи кровообігу велике значення має тип нервової діяльності. Люди з урівноваженим типом нервової діяльності частіше досягають довголіття і залишаються здоровими.
Роль харчування у профілактиці виникнення та прогресування патології органів кровообігу. Надмірне споживання м'яса, молока, яєць, тваринного жиру, сприяє підвищенню, а вживання зернобобових - зниженню смертності від ішемічної хвороби серця, раку кишечника і лейкемії.
Можлива нормалізація ліпідного обміну, гальмування атеросклеротического процесу під впливом риби і риб'ячого жиру, часнику, цибулі, харчової клітковини. Харчування повинно бути різноманітним, багатим на клітковину, вітаміни (особливо С, групи В, А, РР, Е) та на мікроелементи з достатньою кількістю повноцінних білків. Обмеження кухонної солі – профілактика артеріальної гіпертензії, інфаркту, інсульту, прогресування серцевої недостатності. Щоденне споживання 2-3 плодів ківі може бути кориснимпри ішемічній хворобі серця, знижуючи ризик прогресування атеросклеротичного ураження судин серця і утворення тромбів в них (подібно аспірину). Відзначено також можливість антиатеросклеротичного впливу вишні.
Фізична активність - потужний стимул і регулятор практично всіх фізіологічних функцій. Підвищує економність роботи серця (без надлишкового серцебиття та надмірного підвищення тиску) при навантаженнях, попереджує передчасне старіння та сприяє досягненню активного довголіття. Представники фізичної праці досягають довголіття (90 років і вище) майже у два рази частіше, ніж ті, що не займаються фізичними вправами.
Фізичні вправи сприяють нормалізації ваги тіла та психоемоційного стану пацієнта, зменшують схильність до тромбоутворення. Хоча при старінні обмежений рівень можливих фізичних навантажень, проте при правильному застосуванні фізичні вправи навіть для людей літнього віку є важливим фізіологічним чинником стимуляції діяльності органів кровообігу і дихання, багатьох інших функцій організму, цінним засобом боротьби з гіпоксією.
Кава і серцево-судинні захворюваня. При регулярному споживанні кави збільшується рівень холестерину в крові та ризик розвитку ішемічної хвороби серця. Проте підвищення рівня холестерину спостерігається в основному від кави, приготованої шляхом кип’ятіння, оскільки містить жироподібну речовину, яка підвищує концентрацію холестеріну у крові. Кава, приготована шляхом пропускання води чи пару через фільтр, і деякі сорти розчинної кави не викликають таку негативну реакцію.
Кава викликає короткочасне (3-4 години) підвищення артеріального тиску на 4-10мм рт.ст. (цей ефект може бути відсутнім при регулярному вживанні кави - звикання). Одночасне вживання кави та куріння викликає більше підвищення артеріального тиску, ніж кожний фактор окремо. Кава може викликати чи посилити аритмії серця. Тому не можна зловживати кавою при схильності до частого та неритмічного биття серця (тахікардії, екстрасистолії). Крім того, надмірне вживання кави сприяє виникненню остеопорозу, геморою, закрепам.
Комунальна установа Тернопільської обласної ради “Центр здоров’я”
за матеріалами Інституту геронтології НАМН України