Що важливо знати про ботулізм?
Ботулізм — це важке харчове отруєння, наслідки якого можуть бути летальними. Отруєння спричиняє токсин бактерії — Clostridium botulinum bacteria. Один з найпотужніших у світі.
Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, а також консерви. Це не так часто буває з продуктами промислового виробництва, проте й такі випадки фіксувалися.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби й більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Один із найяскравіших проявів ботулізму: сітка або туман перед очима. Також хворі часто скаржаться на відчуття “грудок у горлі”. Якщо ви помітили в себе симптоми чи підозрюєте, що могли захворіти на ботулізм, необхідно терміново їхати до лікарні.
Захворювання часто розвивається поступово, що дає ілюзію легкості хвороби. Якщо зволікати, на людину чекає дихальна недостатність і навіть смерть. Для лікування хворого/у обов’язково госпіталізують та вводять ботулінічний анатоксин (також використовують такі терміни як імуноглобулін, сироватка).
Більше за посиланням
Текст підготовлений у співпраці з нашими друзями та партнерами з INSCIENCE в рамках проєкту «Бережи себе» @berezhy_sebe.
Більше матеріалів ви можете знайти їхніх ресурсах:
Cайт
Instagram
Telegram